10 Ocak 2008 Perşembe

Beyin gelişimi

Beyin gelişimi genlerle, çocuğun yaşadığı deneyimlerin ortak etkisi ile oluşur. Beynin işlevsel olan temel yapı unsurları nöronlar ve bunlar arasındaki bağlantılar olan sinapslardır.
Yaşamının ilk dönemlerinde annenin bebeği rahatlatmak için sıcak bir dokunuşu, babanın çocuğuyla oyun oynaması, ona okunan bir kitap, bir çok nöronu tetikler. Çocuğun büyüyen beyninde binlerce hücre tepki verir. Bu deneyimler elektriksel ve kimyasal sinyallere dönüşür. Beyin hücreleri arasında bağlantılar, ileti yolları oluşur. Varolan yollar kuvvetlenir. Beyindeki sinir hücreleri bağlantı ağı biraz daha yapılanır, kompleksleşir.
Doğumda çocuğun beyninde 100 milyar sinir hücresi vardır. Bunların çoğunun aralarında bağlantılar yoktur. Yaşamın ilk beş yılında yaşanan deneyimlerin etkisi ile milyarlarca hücre bir sinyal iletim ağı oluşturmak üzere organize olurlar. Bu süreçte trilyonlarca bağlantı oluşur.
Çocuğun ilk günleri, ayları ve yıllarında yaşanan deneyimler bu yolla, tüm yaşantısını etkileyecek şekilde beynin hücresel düzeyde yapılandırılmasında etkili olmaktadır. Çocuğun yaşadıkları bu yolla beyin fonksiyonlarında, hatta beynin organik yapısında farklılıklar oluşturur. Beynin gelişiminin büyük bölümü 5 yaşına gelmeden önce tamamlanır ve bu beyin yapılanması çocuğun geri kalan yaşamında kullanılır

Hiç yorum yok: