10 Ocak 2008 Perşembe

Beyin gelişiminin yaşam boyu ruhsal sağlıkla ilişkisi

Beyin gelişimi bireyin kendine güven, sağlıklı bağlanma, çevresiyle uyumlu ilişkiler kurma gibi yeteneklerinin gelişimini doğrudan etkileyerek, bireyin ruhsal ve sosyal sağlığında belirleyici bir rol oynamaktadır.
Kişinin yaşadığı bir çok ruhsal sorunun da erken çocukluk dönemi ile ilişkili olduğu gösterilmiştir.
Bazı ruhsal sorunların kökenlerinin de, hipotalamus-hipofiz sistemi ile ilişkili olduğu düşünülmektedir. Hippocampüs ve hipotalamusta bulunan bazı steroid reseptörleri davranış, zihinsel fonksiyon kaybı, yaşlanmayla hafıza kaybı, madde kullanımı ve intihar gibi bir çok beyin fonksiyonunu etkilemektedir (Mustard, 2002).
Hem erkek hem kız çocuklarda yaşamlarının ilk yıllarındaki olumsuz koşulların, ileriki dönemde davranışsal ve ruhsal sorunlara yol açtığı bir çok boylamsal araştırmada gösterilmiştir. Yaşamın ilk yıllarında disfonksiyonel ailelerde, dış destekler olmadan büyüyen kız çocuklarında, yaşamın ileriki yıllarında davranışsal ve ruhsal sorunların görülme riskinin daha yüksek olduğu görülmüştür (Mustard, 2002).
Disfonksiyonel ailelerde büyüyen bir çok erkek çocuğun okul sistemine girdiğinde antisosyal davranışlar gösterdiği ve bunların üçte birinin ergenlik döneminde suç işlediği açıkça gösterilmiştir

Hiç yorum yok: